34.6 C
Malaysia
Friday, September 20, 2024
[the_ad id="14542"]

Latest Posts

Resipi Ayam Kam Heong Mudah & Lazat, Suami Pasti Puji Melangit!

Kalau dah bosan asyik masak ayam kicap, kali ini jom cuba resepi ayam kam heong ini pula.

Cara memasak menu ini cukup mudah dan ringkas. Tak perlu ambil masa yang lama untuk menyediakannya.

Ibu-ibu bolehlah cuba masak nanti untuk makan tengah hari. Suami pasti puji melangit!

RESEPI AYAM KAM HEONG

Bahan-bahan ayam goreng:

  • Setengah ekor ayam dipotong kecil
  • Garam
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk halia
  • Sebiji putih telur
  • Tepung ubi

Cara memasak:

1. Masukkan sedikit serbuk halia ke atas ayam yang dipotong kecil. Serbuk halia ini mengurangkan rasa dan bau hanyir ayam.

2. Masukkan serbuk lada hitam.

3. Masukkan garam secukupnya.

4. Masukkan sebiji putih telur. Perap semua bahan dalam setengah jam.

5. Selepas setengah jam, panaskan minyak untuk menggoreng.

6. Taburkan tepung ubi pada ayam. Pastikan ayam tersalut sepenuh.

7. Goreng ayam sehingga masak.

Bahan-bahan kuah:

  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang merah (optional)
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 4 biji cili padi
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu gula

Cara memasak:

1. Ketuk bawang putih, bawang merah dan cili padi dihiris nipis.

2. Dengan minyak yang sama selepas menggoreng ayam, tumis bawang putih hingga naik bau.

3. Masukkan cili padi dan daun kari. Goreng hingga daun kari agak garing.

4. Masukkan serbuk kari dan bawang merah. Tumis hingga pecah minyak.

5. Masukkan sos tiram dan kicap.

6. Masukkan 1 sudu gula dan setengah cawan air. Masak hingga likat.

7. Apabila telah likat, masukkan ayam tadi dan gaul sebati.

8. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

resepi ayam kam heong

Kredit resipi dan gambar: Rafiza Idayu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Posts

[the_ad id="14544"]

Trending

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.