Siapa di sini pernah makan Agar-Agar Kering pasti tahu rasanya yang cukup manis dan lazat. Oleh kerana ia merupakan kuih lama, jadi tak ramai tahu resepi Agar-Agar Kering ini.
Agar-Agar Kering juga dikenali sebagai beleda kering di Kelantan dan Terengganu yang merupakan sejenis kuih yang manis dan tahan lama.
Pada asasnya, Agar-Agar Kering dibuat daripada agar-agar manis yang telah dikeringkan dengan pelbagai warna menarik.
Biasanya Agar-Agar Kering akan dijemur separa kering supaya tak mudah rosak dan tahan lama.
Sewaktu kecil dulu, kita sering lihat nenek atau ibu di kampung membuat Agar-Agar Kering ini. Jika disusun dalam balang, memang nampak cantik dan menarik!
Jika masih rindu untuk memakannya, anda boleh cuba resepi Agar-Agar Kering yang dikongsikan oleh Hamizan Sulaiman di Facebook ini.